Motion till riksdagen
2021/22:2483
av Robert Halef (KD)

Begränsa mopedbilar på vägar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regler och utbildningar för förare, samt möjligheterna att införa begränsningar av EPA-traktorer och ombyggda mopedbilar på vissa vägar, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Allt fler yngre minderåriga barn åker i ombyggda EPA-traktorer, så kallade mopedbilar. Dessa åker bland tunga fordon på landsväg och andra vägar och utgör en stor trafikfara. Dessa mopedbilar har förorsakat ett flertal olyckor med allvarliga skador då föraren ofta inte har haft tillräckligt med kunskap om trafikreglerna, samt att fordonen som de färdas i saknar alla krav på maskinell säkerhet som är nödvändiga för att minska risken för personskador och olyckor.

Att ungdomar förorsakat allvarliga trafikolyckor med allvarliga skador har blivit allt vanligare sommartid. Vi ser antalet registrerade moppebilar öka för varje år och det är på tiden att reglera detta med krav på utbildning och begränsning till vissa vägar. Annars är risken stor att barn blir allvarligt skadade eller dör i kollisioner med andra tunga fordon.

De mopedbilar som avses liknar alltmer riktiga bilar. Föraren brister ofta i kunskap om trafikregler, samtidigt som fordonet man färdas i inte går att betrakta som trafik­säkert. Statistiken är tydlig. Den visar att mopedbilsolyckor ökar för varje år.

För att köra mopedbil gäller samma regler som för mopedklass 1, dvs. att föraren har fyllt 15 år och innehar AM-körkort. Den utbildningen är 12 timmar lång, varav 4 timmar ägnas åt praktiska övningar i att hantera ett tvåhjuligt fordon. Mopedbilar som ser ut som vanliga bilar är nästan helt av plast och har inte mycket till säkerhetsutrustning. Det finns inget krav på besiktning. De saknar krocksäkerhet, bra bromssystem, vinterdäck m.m. Det gör den här typen av fordon sårbara i trafiken. Ett flertal allvarliga olyckor har hänt och det är på tiden att man ser över reglerna för dessa livsfarliga mopedbilar.

Riksdagen bör uppdra åt regeringen att se över trafikreglerna för mopedbilar vad gäller utbildning, vilka vägar man får köra på och krav på trafiksäkerhet, detta för att minska risken för olyckor.

 

 

Robert Halef (KD)