Motion till riksdagen
2021/22:2442
av Ida Drougge (M)

Taxeringsvärdering av fastigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa taxeringsvärdering av fastigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Allt sedan den borgliga regeringen 2008 avskaffade fastighetsskatten har diskussioner om hur och varför den borde återinföras bedrivits. Detta trots att fastighetsskatten troligt kvalar in som en av de mest illa omtyckta skatterna i Sverige. Från förespråkarna av fastighetsskatt låter det ofta som att skatten enbart skulle drabba de som ändå har råd. Sanningen är dock att de förslag som presenterats de senaste åren alla har den gemen­samma nämnaren att de markant skulle höja skatten för helt vanligt folk med helt vanliga löner. Det bör även tilläggas att Sverige redan idag har en löpande beskattning av bostäder som sett till andel av BNP är högre än exempelvis i både Norge, Schweiz, Tyskland och Österrike likväl som flera andra rika OECD-länder. Argumenten mot att återinföra fastighetsskatten är många och till syvende och sist kokar det ytterst ner till att det är en omoralisk skatt som tvingar människor till att sälja hus och hem.

För att göra det svårare att återinföra fastighetsskatten borde därför taxerings­värdering av fastigheter slopas helt. Taxeringsvärdet används idag till flertalet saker så som grund för beräkning av den kommunala fastighetsavgiften samt som underlag för försäkringsbolagen när de ska beräkna skadeersättning kopplat till eventuella skador på fastigheten. Inget av dessa system är dock avhängigt ett taxeringsvärde utan det torde vara fullt möjligt att koppla den kommunala fastighetsavgiften till någonting annat än taxeringsvärde. Vad gäller banker och försäkringsbolag finns det givetvis även för dessa andra sätt att beräkna värdet av fastigheter på. Att slopa taxeringsvärdet på fastigheter görs alldeles säkert inte i en handvändning, men för ett land vars befolkning så tydligt är motståndare till återinförd fastighetsskatt är ett sådant arbete väl värt sin tid och ansträngning.

 

 

Ida Drougge (M)