Motion till riksdagen
2021/22:2410
av Hans Rothenberg (M)

Rovdrift av fiske i världshaven


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige genom engagemang i globala samverkansorgan verkar för att minska rovdriften av världshaven och söka en globalt fungerande ordning kring fiske i desamma och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Problematiken med trålfiske världen över är väl känd. Trålfiske tenderar att skövla viktiga havsbestånd med irreparabla följder. Inte minst använder världens folkrikaste land Kina denna fångstmetod. De flesta fiskefartyg i Kinas flotta är trålare och man ser fjärrfiskeflottor som ett sätt att vara närvarande på alla världens hav för att kunna styra resultaten av internationella avtal som täcker havsresurser.

De senaste fem åren har över 500 övergivna fiskebåtar i trä, ofta med skelett från utsvultna nordkoreanska fiskare ombord, spolats upp på stränder i Japan. I åratal har orsaken varit okänd, tills man fick reda på att den troliga förklaringen var att en armada av kinesiska industribåtar tjuvfiskar på nordkoreanskt vatten. Det uppskattas att Kinas fiskefartyg har utplånat bläckfiskbeståndet i nordkoreanska hav med sjuttio procent. Dessutom hotar rovdriften av hajar existensen av vissa hajarter för att till­godose tillgången den kinesiska delikatessen hajfenssoppa.

Även i ett antal västafrikanska länder har enligt China-Africa project, kinesiska trålare i åratal utnyttjat det dåliga styret, korruptionen och oförmågan hos regeringar att genomdriva regler för fiske. I Sydamerika är kinesiskt tjuvfiske nu så allvarligt att Argentina i mars meddelade skapandet av en gemensam maritim ledning för att be­kämpa tjuvfiske av utländska fartyg.

Som Overseas Development Institute (ODI) konstaterat använder sig många industrialiserade länder, vilka tömt sina egna vatten, av fjärrfiske i låginkomstländernas vattenterritorier där Kinas fjärrfiskeflotta är den absolut största i världen. Kina är inte ensamt om utvecklat trålfiske men tjänar här som det mest talande exemplet på det­samma.

Världens länder kan genom sina engagemang i globala samverkansorgan arbeta för att minska denna destruktiva rovdrift. Primärt genom att verka mot aggressivt och oansvarigt statsbeteende och att utöka det multilaterala samarbetet om fiskerifrågor. Det är en angelägen uppgift för Sverige att agera genom Europeiska unionen för att undan­röja denna form av rovdrift och verka för en globalt fungerande ordning kring fiske i världshaven.

 

 

Hans Rothenberg (M)