Motion till riksdagen
2021/22:2369
av Lars Püss (M)

Trafikverkets dysfunktionalitet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kraftfullt utkräva ansvar av Trafikverket gällande att hålla budget i långt högre utsträckning och göra mer korrekta kostnadsberäkningar i stora infrastrukturprojekt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trafikverket är en myndighet som gång på gång brister i sin förmåga att hålla sig inom budget. Otillräckliga beslutsunderlag och bristfälliga upphandlingar är stora problem som gör att kostnaderna för infrastrukturprojekt ökar. Skattebetalarna är de som får stå för den allt dyrare notan. Dessutom utan att få en chans att kunna ompröva investeringar, då Trafikverket inte återkopplar med information när man upptäcker att kostnaden ökar.

Dysfunktionaliteten uppmärksammas återkommande i granskningsrapporter från Riksrevisionen. Några nedslag:

Samtliga tre rapporter framför hård kritik kring Trafikverkets arbetssätt. Trots det görs inga större förändringar för att komma till rätta med problemen. Pengarullningen till Trafikverkets felberäknade projekt fortsätter utan att det leder till några större konse­kvenser för ansvarig myndighet. Ostlänken och Förbifart Stockholm är två av flera exempel på projekt som kraftigt överskridit budget i närtid. I Riksrevisionens senaste granskningsrapport av de senaste fyra årens investeringar var den genomsnittliga kostnadsökningen 39 procent jämfört med den ursprungliga budgeten. Det har inneburit en ökning på totalt 58 miljarder.

Detta måste få ett slut. Trafikverkets oförmåga att hålla i pengar och göra korrekta underlag är inte acceptabel för en av våra största och viktigaste myndigheter. Därför krävs politiskt krafttag för att en gång för alla få stopp på Trafikverkets systematiska felberäkningar och oförmåga att hålla budget. 

 

 

Lars Püss (M)