Motion till riksdagen
2021/22:2324
av Jakob Olofsgård (L)

Se över möjligheten till REP-avdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten till REP-avdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För miljön är det viktigt och naturligt att trasiga saker ska repareras. Som det är nu kostar det nästan alltid mer att reparera t.ex. en diskmaskin än att köpa en ny. Att göra reparationer billigare med avdrag är ett första steg, gynnar småföretag och är rätt i tider där vi strävar efter en cirkulär ekonomi.

Att införa ett REP-avdrag (reparationsavdrag) eller att utöka rotavdraget till att omfatta även detta, att även gälla trasiga maskiner och saker i hushållen, skulle mot­verka den slit-och-släng-kultur som finns idag. Dagens dyra reparationskostnader får följden att tillverkarna av hushållsprodukter saknar incitament att konstruera maskiner långsiktigt och hållbart.

Att införa ett sådant avdrag skulle även kunna få följdeffekten att krav lättare kan ställas på producerande företag att tillhandahålla reservdelar till rimliga priser som står i proportion till deras egentliga kostnad i produktionen av maskinen.

 

 

Jakob Olofsgård (L)