Motion till riksdagen
2021/22:2302
av Nina Lundström (L)

Territorialprincipen vid medborgarskap


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa territorialprincipen jämte härstamningsprincipen vid bestämmandet av medborgarskap för barn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svensk medborgarskapslagstiftning bygger huvudsakligen på härstamningsprincipen, dvs. att föräldrarnas medborgarskap är avgörande för ett barns medborgarskap. Det måste bli enklare för barn som föds i Sverige att bli svenska medborgare. Barn som fötts, växt upp och levt hela sitt liv i Sverige bör ges möjlighet att bli svenska med­borgare. Det handlar om att beakta barnets bästa. Att låta barns föräldrars ursprung avgöra deras rättigheter redan vid födseln är inte en utgångspunkt i allas lika rättigheter och möjligheter. Den 1 april 2015 infördes nya regler som gör det lättare för barn som föds i Sverige att bli svenska medborgare, vilket innebär att ett barn alltid blir svensk medborgare vid födseln om en av föräldrarna är det. Härstamningsprincipen bör kompletteras med territorialprincipen, som tar sin utgångspunkt i frågan om var barnet föds.

Därmed ska barn som föds i Sverige erbjudas medborgarskap. Sverige bör införa territorialprincipen jämte härstamningsprincipen vid bestämmandet av medborgarskap för barn och tillkännage detta till regeringen.

 

 

Nina Lundström (L)