Motion till riksdagen
2021/22:2301
av Nina Lundström (L)

Industriell trålning vid Svenska Högarna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stoppa det industriella storskaliga fisket vid Svenska Högarna samt ta initiativ för att flytta trålgränsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenska Högarna är en ögrupp i Norrtälje kommun, längst österut i Stockholms ytter­skärgård. Området har varit naturreservat sedan 1976. Det historiska syftet med reservatet var att skydda naturen, dess skönhet och märkliga beskaffenhet samt dess betydelse för allmänhetens friluftsliv. En revidering av beslutet skedde år 1988 och syftet formulerades då om till att skydda ögruppens zoologiska, botaniska och marin­biologiska värden samt att uppmärksamma områdets kulturhistoriska tradition och tillvarata områdets betydelse för friluftslivet. År 2015 beviljade Havs- och vatten­myndigheten medel för att fortsätta med bildandet av ett marint naturreservat vid Svenska Högarna. Projektet bidrog till att nya undersökningar kunde genomföras, vilket gett en ökad kunskap framförallt om den marina miljön. Undersökningarna lade grund för att utarbeta ett nytt syfte och nya föreskrifter som i större utsträckning värnar om den marina miljön. Genom beslut 2020 lades ett stort havsområde till reservatet, vilket ökade den skyddade ytan från knappt 3 000 hektar till 61 000 hektar.

Delar av naturreservatet Svenska Högarna ingår i EU:s nätverk av skyddad natur, Natura 2000. Sverige har genom Helsingforskonventionen (Helcom) åtagit sig att skydda ett representativt nätverk av kustområden och marina livsmiljöer – Coastal and Marine Baltic Sea Protected Areas (MPA). Delar av reservatet ingår i ett ytterskärgårds­område som även pekats ut som Ramsarområde. Kriterierna för utpekandet baseras på ekologisk, botanisk, zoologisk, limnologisk och hydrologisk betydelse. Ramsar­konventionen är en internationell naturvårdskonvention som syftar till att bevara och nyttja internationellt viktiga våtmarker och andra grunda vattenområden på ett hållbart sätt. Reservatet omfattas även delvis av riksintresse för kulturmiljövård/naturvård/
friluftsliv enligt 3 kap. 6 § miljöbalken.

Industriella trålare i Östersjön fiskar upp stora mängder strömming. Industritrålarna följer reglerna och kvoterna. Det är tillåtet att tråla fyra sjömil utanför den svenska kusten, även till exempel i det marina naturreservatet vid Svenska Högarna. Detta har väckt frågan om att skydda området mot trålning genom att flytta trålgränsen till tolv sjömil utanför den svenska kusten.

I reservatet dominerar allmänt fiskevatten med enskilda vattenområden runt öar som ägs av staten. Tvärs igenom området löper den internationella trålgränsen. Vid denna gräns får all typ av trålfiske bedrivas. Här bedrivs periodvis ett storskaligt trålfiske där majoriteten av fångsten, skarpsill och strömming, går till industriändamål. Detta fiske regleras av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Fisket med andra redskap och efter andra arter är mycket begränsat. Länsstyrelsen har tidigare bedömt att för att uppnå syftet med reservatet så behöver fisket regleras. Havs- och vattenmyndigheten har uppmärk­sammats på att fiske i området bör regleras både nationellt och internationellt. Fiske­reglering utanför trålgränsen kan dock kräva insatser inom ramen för EU:s gemensamma fiskeripolitik och förhandlingar med de medlemsländer som bedriver fiske i området. Det är viktigt att regeringen agerar för att stoppa det industriella storskaliga fisket vid Svenska Högarna och arbetar för att flytta trålgränsen. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Nina Lundström (L)