Motion till riksdagen
2021/22:2299
av Lina Nordquist (L)

Hundsmuggling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagen bör ställa sig bakom att svensk lagstiftning effektivt behöver motverka hundsmuggling och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hundsmuggling är mycket problematiskt på många sätt. Den leder till stort lidande för de djur som smugglas och medför också risker för att rabies, parasiter och andra smittor kommer in i landet och sprids till andra hundar. Dessutom innebär smugglingen ett ekonomiskt inflöde till den grova organiserad brottslighet som ligger bakom valp­fabriker och smuggelverksamhet. Lidande djur finansierar grova brott. 

Tullverket stoppar allt fler smuggelhundar vid gränsen till Sverige. Under årets sex första månader hindrade tullen 259 hundar från att komma in i Sverige. Det är nästan lika många som under hela förra året (280 hundar).

Nu varnar både Tullverket och Jordbruksverket för att förslaget om ny djurhälsolag kan underlätta denna smuggling. Den nya lagen förhindrar nämligen Tullverket från att stoppa fordon för att söka efter hundar som smugglas in i landet. 

En effektiv lagstiftning är avgörande för att motverka grov organiserad brottslighet, för att förhindra enskilda djurs lidande och för att upprätthålla smittskyddet för husdjur här i Sverige. Det är tre vart och ett mycket tunga skäl. Med anledning av dem anser jag att svensk djurhälsolagstiftning behöver motverka hundsmuggling. Svensk lag får inte göda organiserad brottslighet, lidande hos djur och riskabel smitta. Det vore oacceptabelt.

 

 

Lina Nordquist (L)