Motion till riksdagen
2021/22:2288
av Malin Danielsson (L)

Mervärdesskatt på interna tjänster i civilsamhällesorganisationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda avskaffandet av mervärdesskatten på interna tjänster i civilsamhällesorganisationer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Liberaler värnar om människors frivilliga samarbete, utanför såväl den offentliga som den kommersiella sektorn. Det är det vi ofta kallar civilsamhället. I civilsamhället hittar vi idrottsrörelsen, folkbildning och samfund, för att ta några exempel. Civilsamhället består till stor del av olika organisationer som sinsemellan ser mycket olika ut. Vissa är helt lokala. Andra är stora rikstäckande organisationer, men även dessa skiljer sig mycket åt från varandra.

Reglerna för mervärdesskatt (moms) är mycket illa anpassade till dessa organisa­tioner. Beroende på om en civilsamhällesorganisation valt att vara en juridisk person eller låta exempelvis varje avdelning utgöra en egen juridisk person slår det skatte­mässiga regelverket helt olika. Har man valt det senare är transaktioner som köp av tjänster inom den egna organisationen momspliktiga, medan de inte är det för organisa­tioner som är en enda juridisk person.

Detta fenomen kallas internmoms (moms på interna transaktioner). Det är ganska vanligt att man inom organisationer köper tjänster som till exempel administration, juridik eller HR/IT-stöd från någon annan del av organisationen. Tjänster som är interna och inte tillgängliga på marknaden.

Internmomsen är godtycklig och hämmar civilsamhällets möjlighet att utvecklas. Till sist betalas den av deltagarna. Internmomsen bör därför avskaffas och skatte­systemet vara neutralt till hur en organisation är uppbyggd.

 

 

Malin Danielsson (L)