Motion till riksdagen
2021/22:2282
av Maria Nilsson (L)

Omtag om strategin för romsk inkludering


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en revidering och ett omtag kring strategin för romsk inkludering för att säkerställa att målet nås 2032 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

2012 beslutade riksdagen om en 20-årig strategi för romsk inkludering. Målet med strategin är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke rom. Det innebär samma grundläggande mänskliga rättigheter som befolkningen i övrigt. Bakgrund till strategin är den långvariga utsatthet som den romska gruppen befinner sig i och som har sin grund i majoritetssamhällets diskrimin­ering och som tar sig uttryck i utanförskap, fattigdom osv. Idag är till exempel hälso­situationen för den romska gruppen mycket sämre jämfört med majoritetsbefolkningen samtidigt som arbetslöshetssiffrorna är högre.

Den redan oroväckande hälsosituationen i kombination med utanförskap och hög arbetslöshet bland den romska minoriteten innebär att oron är stor för hur situationen ser ut efter coronapandemin.

Arbetet med strategin för romsk inkludering har tappat fart och stannat av. Delvis beroende på pandemin men det har också andra orsaker. Det politiska intresset är inte lika starkt vare sig på kommunal, regional eller riksnivå. Arbetet med romsk inklud­ering är ett arbete som kräver uthållighet annars sker inga förändringar. Det är i sin tur politikens akilleshäl. Det behövs nu ett rejält omtag kring strategin för romsk inklud­ering för att säkerställa att målet nås. 

 

 

Maria Nilsson (L)