Motion till riksdagen
2021/22:2271
av Allan Widman (L)

Olycksutvecklingen med A-traktorer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om A-traktorer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Antalet A-traktorer har ökat snabbt de senaste åren. Maxhastigheten på en A-traktor är 30 km/h. Fordonen är trots detta tillåtna att köra på alla vägar utom motorvägar och motortrafikleder.

Statistik framtagen av försäkringsbolaget If visar att inte bara antalet A-traktorer har ökat, utan även att antalet olyckor med dessa inblandade har ökat kraftigt. Framför allt är det antalet personskador som skjutit i höjden på senare tid. Från sex personskador under 2019 till 40 under 2020. Det är en ökning med 567 procent! Antalet A-traktorer i trafik ökade mellan 2019 och 2020 med knappt 31 procent.

Trafiksäkerheten minskar radikalt då fordon framföres i vitt skilda hastigheter på en och samma väg. Den som färdats på vägarna har säkert sett de många osäkra situationer som uppstår när vanliga personbilar blandas med A-traktorer. Det handlar om kraftiga inbromsningar och många farliga omkörningar. Den skenande olycksutvecklingen måste stoppas. Av det skälet borde inte A-traktorer få framföras på vägar där hastig­hetsbegränsningen är högre än 70 km/h.

Jag yrkar att riksdagen ger regeringen tillkänna vad som framförs i motionen.

 

 

Allan Widman (L)