Motion till riksdagen
2021/22:2264
av Arman Teimouri (L)

Stärk hbtqi-personers mänskliga rättigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att intensifiera Sveriges arbete för att stärka hbtqi-personers mänskliga rättigheter i världen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hot, trakasserier och anti-hbtq-retorik blir allt värre i EU enligt ILGA-Europas rapport om hur hbtqi-personer har det i Europa. Samma organisation oroas dessutom för en långsam utveckling av reformer, något de kan se i Sverige men också i stora delar av Europa. Andra rapporter bekräftar samma utveckling i länder utanför Europa.

Vi har exempelvis kunnat ta del av den mycket oroande utvecklingen i Ungern men också i länder som Polen och Iran. Den individuella självklara rätten att äga sin sexualitet – likväl rätten att leva med den man vill – har vi liberaler kämpat för under lång tid och det kommer vi oförtröttligt att fortsätta göra.

Sverige har ett stort ansvar att fortsätta arbeta för hbtqi-personers mänskliga rättig­heter och ge stöd åt modiga hbtqi-rättighetskämpar världen över. Detta arbete måste intensifieras. Ju mer omvärlden försöker inskränka människors frihet, med större kraft måste vi agera.

 

 

Arman Teimouri (L)