Motion till riksdagen
2021/22:2231
av Erik Ottoson (M)

Östlig förbindelse


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att projektet Östlig förbindelse i Stockholms län genomförs och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att Södra länken i Stockholms län utrustas med erforderliga brandskyddsåtgärder för att minska behovet av att stänga anläggningen under rusningstrafik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under en lång följd av år har diskussionerna om hur Stockholms trafikproblem ska åtgärdats varit på tapeten. En fråga som ständigt återkommer är hur denna stad som delas på mitten av vatten ska få ett mindre sårbart trafiksystem med en kapacitet som möter framtidens behov. Det så kallade Saltsjö-Mälarsnittet som utgör den topografiska skiljelinjen mellan norra och södra Stockholm korsas idag på ett fåtal punkter vilket gör trafiksystemet störningskänsligt och att kapacitetstaket fort nås, främst under rusnings­tid. Stockholmsregionens tillväxt är avgörande för att säkra svenskt välstånd på såväl kort som lång sikt, vilket gör denna problematik central för de som vill se en blom­strande svensk ekonomi.

En av de lösningar som måste komma till stånd för att möta Stockholms växande trafikproblem är projektet Östlig förbindelse. Den skulle färdigställa den ringled som idag är påbörjad runt staden i form av Södra länken, Essingeleden och Norra länken. Att bokstavligt talat ”sluta cirkeln” skulle innebära avgörande kapacitetsökningar över Saltsjö-Mälarsnittet, göra trafiksystemet mindre störningskänsligt samt möta det växande behovet av transporter till och från Nacka och Värmdö. I dagsläget måste Södra länken regelbundet stängas eftersom anläggningen inte har något sprinklersystem. Detta gör i sin tur att stillastående köer inte kan tillåtas och när risk för detta uppstår måste infarterna stängas. I praktiken blir detta något som abrupt och oförutsägbart kapar förbindelserna till en av de mest expansiva delarna av Stockholms län där bostads­byggande och näringslivets tillväxt väntas fortsätta i hög takt de kommande åren. Det tvingar också trafikanter att välja andra vägar för att ta sig fram, vägar som inte är ämnade eller dimensionerade för att avlasta Södra länken på detta sätt.

 

 

 

Erik Ottoson (M)