Motion till riksdagen
2021/22:222
av Tobias Andersson (SD)

Åtgärd mot falsk folkbokföring


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett system för att informera övriga folkbokförda när någon ytterligare folkbokför sig på adressen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Skatteverket får årligen in ungefär 70 000 tips om personer skrivna på fel adress. Det kan röra sig om helt oavsiktliga fall när någon glömt bort att folkbokföra sig på sin nya adress efter en flytt, men det återfinns också fall där personer aktivt använder sig av falsk folkbokföring i olika syften.

Detta har kommit att uppdagas som ett problem och SVT skrev den 22 maj 2019 om ett fall. Ett gift par hade då uppdagat en mängd post tillhörande en främling när de åter­vänt från en utlandsresa. Problematiken i sådana fall utgörs huvudsakligen av att perso­nerna som de facto är folkbokförda på, och brukare av, bostaden har begränsad möjlig­het att åtgärda det hela. Detta eftersom de drabbade inte själva kan korrigera den falska folkbokföringen hos Skatteverket, det kan bara den som felaktigt anmält en adress göra själv. Det ovan nämnda fallet kommenterades av en verksamhetsutvecklare på folkbok­föringen:

Vi utgår från att ansökningar och anmälningar är korrekta. Men jag kan naturligtvis förstå att det kan kännas obehagligt att ha en inneboende man inte känner till.

På frågan om hur lång tid det tar att åtgärda gavs svaret:

Vi pratar om åtskilliga veckor. Vi ska försöka utreda, uppmana personen att anmäla flytt.

Detta är naturligtvis direkt ohållbart. Man ska inte behöva finna sig i att främlingar står skrivna på ens adress till dess att Skatteverket lyckas förmå personen att anmäla flytt – vilket sannolikt inte sker i första taget ifall det var ett medvetet val att falskt folkbokföra sig från början. Problematiken stärks naturligtvis av att det idag är en direkt slump ifall man uppmärksammar att någon är falskt folkbokförd hos en. Det krävs att man finner dennes post eller självmant går in och kollar i Skatteverkets e-tjänst, det sistnämnda ter sig ganska osannolikt att folk gör regelbundet.

I ett försök att minska denna problematik vore det önskvärt att, utöver rådande etjänst på Skatteverkets hemsida, även få på plats ett system som informerar övriga folkbok­förda på adressen när någon ny skriver sig där. Detta skulle naturligtvis kunna innebära viss administrativ börda för Skatteverket men det vägs upp av att det sannolikt hade ökat medvetenheten om problemet och på sikt begränsat dess omfattning. Förslagsvis skulle detta kunna ske genom en notis till ens digitala brevlåda som redan brukas för kommuni­cering av myndighetsinformation. Exakt utformning bör dock utredas innan implemen­tering.

 

 

Tobias Andersson (SD)