Motion till riksdagen
2021/22:2213
av Helena Storckenfeldt m.fl. (M)

Minskat arbetsgivaransvar vid bristande egenansvar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minska arbetsgivaransvaret vid bristande egenansvar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I skrivande stund pågår fortfarande covid-19-pandemin för fullt världen över. I Sverige har viljan och förmågan att vaccinera den svenska befolkning varit relativt god. De olika vaccinen får godkännande för att kunna användas allt längre ner i åldrarna. På samma gång finns det människor som aktivt väljer att inte vaccinera sig. Det valet riskerar självklart att drabba den enskilde mest med tanke på de rent fatala konsekvenser det kan få för både liv och hälsa. Tyvärr begränsar det sig inte enbart till den enskilde; det ökar smittspridningen i samhället och leder till att personer i riskgrupper som trots att de är fullvaccinerade likväl smittas och hamnar på någon av landets intensivvårdsavdelningar.

En annan sida är det ansvar som arbetsgivare har för sin personal i händelse av sjuk­dom. Det har redan idag konstaterats att många som drabbats av covid-19 får långvariga biverkningar av sjukdomen, vilket ofta leder till olika sjukskrivningar i varierande omfattning. När det gäller personer som aktivt valt att inte vaccinera sig blir ansvaret extra anmärkningsvärt för arbetsgivaren.

Rättigheten till sjukförsäkring borde rimligen också följas av en skyldighet från den enskildes sida. Men en sådan existerar inte. Arbetsgivarens ensidiga ansvar att rehabili­tera personer som aktivt valt bort vaccinering och drabbas av långtidscovid bör rimligen begränsas. Istället bör staten ikläda sig det ansvaret.

 

 

Helena Storckenfeldt (M)

 

Lars Püss (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Åsa Coenraads (M)