Motion till riksdagen
2021/22:2193
av Margareta Cederfelt (M)

En enhetlig moms


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över införandet av en enhetlig moms och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Dagens differentierade momssystem är i behov av förändring. Med en enhetlig moms ökar transparensen i fråga om momssystemet. Momssystemet blir dessutom tydligare och mer lättbegripligt.

Undantag och särregler från grundtanken om en enhetlig moms som gällde vid skattereformen på 1990-talet är sedan länge passé. Istället har en snårskog av regler och undantag för momssatserna utvecklats.

Exempelvis, är en chokladkaka att betrakta som mat? Är en chokladvara innehål­lande en leksak att betrakta som mat? Om de betraktas som mat halveras momssatsen, om inte gäller den fortsatt 25-procentiga momssatsen. Ett annat exempel är att biljetter till teater och konserter är belagda med sex procent moms medan biobiljetter med 25 procent.

Den differentierade momssatsen är inte enbart ologisk för konsumenterna utan skapar också en onödig regelbörda för företagen. Den differentierade momsen bidrar till näringslivets kostnader för regelefterlevnad. I tider när näthandeln växer är det viktigt att svenska företags konkurrenskraft inte påverkas negativt av orsaker som kan hänföras till lagstiftning och skattesystem.

Ett transparent och kostnadsneutralt momssystem bör därför införas i Sverige.

 

 

Margareta Cederfelt (M)