Motion till riksdagen
2021/22:2191
av Margareta Cederfelt (M)

Stoppa de internationella stöldligorna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stoppa de internationella stöldligorna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Boende på landsbygden kan vittna om hur det dagliga livet drabbas av de internationella stöldligornas framfart i Sverige. En gång försvinner en motorsåg som lämnats på gårds­planen, en annan gång är det fyrhjulingen som stod parkerad utanför skogen. Andra gånger kan det handla om terrängcyklar.

Att begå stölder och att forsla stöldgodset ut ur Sverige är i princip helt ofarligt eftersom risken att ertappas i det närmaste är obefintlig.

Stölderna påverkar naturligtvis tryggheten och tilliten människor emellan. Problemet med stölder på landsbygden har pågått alldeles för länge och behöver få ett slut per omgående.

För att stoppa ligorna måste insatser sättas in både internationell, nationell och lokal nivå. På lokal nivå vet vi att grannsamverkan är en väldigt viktig del i det brottsförebyggande arbetet men det räcker inte. När brottsligheten är internationell krävs också internationellt samarbete. Samtidigt behöver också den nationella lagstiftningen skärpas.

Den socialdemokratiska regeringen har sedan den tillträdde 2014 underlåtit att agera och vidta åtgärder i syfte att bekämpa stöldligor. Dels handlar det om bristen på poliser på landsbygden. Bristen på poliser är lika påtaglig på landsbygden som i storstäderna. Tillgången till poliser på landsbygden är helt avgörande för att öka tryggheten i hela landet.

Eftersom Polismyndigheten har en central roll i att stoppa de internationella stöld­ligorna behöver polisen ges träffsäkra verktyg. Dels handlar det om att polisens befogenheter i gränsnära områden behöver förbättras. Det kan handla om mer kamera­bevakning och ökade befogenheter att kroppsvisitera och att genomsöka fordon. Vidare behöver lagstiftningen ändras för att skärpa straffen. Den sedan i mars befintliga lagstiftningen som syftar till att kriminalisera förberedelse och planering till häleri är verkningslös om det inte finns tillräckligt med poliser för att arbeta förebyggande.

Tullverket har en central roll i att stoppa vapen, sprängmedel och narkotika vid gränsen. Samtidigt kan Tullverket upptäcka stöldligor vid sina kontroller. Tullverket behöver få utökad befogenhet i syfte att kunna stoppa utförseln av stöldgods utan att det föreligger konkret brottsmisstanke. Att Tullverket saknar befogenheter att stoppa utförsel av stöldgods är inget annat än en ren skandal.

Stöldligorna känner naturligtvis väl till att Tullverket inte har tillräcklig befogenhet att stoppa utförsel av stöldgods, vilket gör Sverige till ett attraktivt land för kriminell verksamhet.

Vi har sett exempel där stöldligor missbrukar asylsystemet. Nya regler ger Migrationsverket möjlighet att besluta om avvisning med omedelbar verkställighet om sökanden kommer från ett så kallat säkert ursprungsland.

Den i april koordinerade internationella insatsen mot stöldligor ledde till att fler än 220 personer frihetsberövades runt om i EU. I Sverige frihetsberövades endast 22 per­soner. Det finns all anledning att anta att de internationella stöldligorna involverar betydligt fler personer än så.

Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med lagförslag i linje med vad som anförs i motionen i syfte att stoppa de internationella stöldligornas operationer i Sverige.

 

 

Margareta Cederfelt (M)