Motion till riksdagen
2021/22:2187
av Pål Jonson (M)

Bättre möjligheter att bekämpa översvämningsmyggor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av att effektivare kunna bekämpa översvämningsmyggor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Problemet med utbredningen av översvämningsmyggor har ökat över tid. I området kring nedre Dalälven och Värmland är problemet speciellt svårt. Framförallt i Forshaga kommun och även till viss del Karlstad är problemet växande. Problemen varierar dock från år till år och är avhängiga hur nederbörden och risken för översvämningar ser ut.

I vissa situationer är problemet med översvämningsmyggorna så stort att männi­skorna i de berörda områdena inte kan vistas utomhus och det lägger i det närmaste en död hand även över besöksnäringen i områdena. Framförallt personer med allergiska reaktioner kan genomgå ett enormt lidande. Omfattningen av förekomsten av över­svämningsmyggorna inskränker befolkningens frihet och möjlighet att röra sig. Vissa framsteg har gjorts beträffande bekämpningen i nedre Dalälven men problemet är fortsatt mycket allvarligt.

Den biologiska bekämpningen med BTI är avgörande för områdena som det ser ut idag. Men den behöver genomföras återkommande varje år för att vara effektiv. Det finns även andra metoder för att bekämpa översvämningsmyggor som bör övervägas. Regeringen bör därför överväga att tillsätta en statlig utredning för hur bekämpningen av översvämningsmyggor kan genomföras på ett effektivare sätt.

 

 

Pål Jonson (M)