Motion till riksdagen
2021/22:2166
av Pål Jonson (M)

Äldres valfrihet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av hur äldres rätt till offentlig service kan stärkas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är de äldre som byggt upp det svenska samhället och det borde vara en självklarhet att deras vardag i högre grad ska kunna präglas av valfrihet i den offentliga service som erbjuds. Många kommuner och regioner har arbetat med frågan om att stärka de äldres rätt att välja boende, vårdform och mat men mer arbete återstår.

Tyvärr är det också många äldre i landet som vill få en plats på ett boende, oavsett om det är på grund av sjukdom, otrygghet eller ensamhet, men som nekas detta av sin kommun. Istället tvingas alltför många äldre att bo kvar hemma mot sin vilja eller bo någonstans där de inte trivs. Det är inte rimligt att människor under sin sista tid inte kan få äta det de vill eller inte få bo där de vill eller att de inte trivs.

Flera andra länder i Europa ligger före Sverige när det kommer till valfrihet för äldre beträffande boendeformer, vårdformer och kost. Det finns därför skäl att göra en om­världsbevakning av hur andra länder har förbättrat äldres rätt till valfrihet. Ytterst handlar det om att det offentliga Sverige har ett ansvar att tillgodose äldres rätt att bestämma över sina liv. Därför bör regeringen se över hur äldres rätt att välja den offentliga service som erbjuds på kommunal, regional och statlig nivå kan vidare­utvecklas.

 

 

Pål Jonson (M)