Motion till riksdagen
2021/22:2136
av Roland Utbult (KD)

En fungerande ordning för utbyggnaden av den havsbaserade vindkraften


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning som ska se över hur tillståndsprocessen bör vara utformad vad gäller utbyggnation av havsbaserad vindkraft och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag har vi en situation där många entreprenörer ansöker om tillstånd för att få uppföra havsbaserade vindkraftsparker. Många projekt är i gång och fler kommer i närtid sanno­likt att starta.

Samtidigt har vi en situation där regeringen ännu inte har fattat beslut om havs­planer. Detta trots att det nu snart är två år sedan Havs- och vattenmyndigheten lämnade förslag till regeringen.

Den storskaliga utbyggnationen av havsbaserad vindkraft som vi nu står inför riskerar att bli miljömässigt och ekonomiskt kostsam över tid. Många fiskbestånd är i annat än bra skick, exempelvis torsken i Östersjön, men det hindrar inte vindkrafts­entreprenörer från att mer eller mindre planera för vindkraftsparker i hela södra Östersjön. Situationen är liknande i flera andra svenska havsområden.

En storskalig utbyggnad av den havsbaserade vindkraften måste ske utifrån en fungerande ordning där samtliga intressen tas till vara. Fisk, fiske och tumlare med mera påverkas negativt av havsbaserad vindkraft. Denna negativa påverkan måste minimeras och det måste säkerställas samexistens mellan fisket och den havsbaserade vindkraften, annars riskeras en situation där Sverige i framtiden inte kan producera marina livs­medel.

Mot bakgrund av ovanstående anser jag att det behövs en fungerande ordning för hur tillståndsprövningen av havsbaserad vindkraft bör vara utformad. En utredning som utifrån ett helhetsperspektiv på ett inbegripande av samtliga aspekter, bör omgående tillsättas. Detta är viktigt både för att säkerställa tillgången till elproduktion och för att vi ska ha möjlighet att få högkvalitativa livsmedel från havet. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Roland Utbult (KD)