Motion till riksdagen
2021/22:2113
av Lars Adaktusson (KD)

Mora flygplats


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Trafikverket av regeringen bör ges i uppdrag att införa trafikplikt vid Mora flygplats samt snarast genomföra det framlagda förslaget om Mora flygplats som beredskapsflygplats, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Coronapandemin har i hög grad drabbat det svenska inrikesflyget. Situationen för landets regionala flygplatser är ytterst ansträngd med starkt begränsad trafik och växande ekonomiska underskott. Trots egna sparpaket och visst statsstöd är situationen på flera håll akut.

För företag och besöksnäring är den regionala flygtrafiken central, det är den även ur ett bredare samhällsperspektiv. Transporter i form av ambulansflyg, brandspaning, sjöräddning eller stöd för polishelikoptrar pågår fortlöpande och definieras som sam­hällsviktiga.

Dessa transporter sker vid praktiskt taget alla landets regionala flygplatser. Det medför extra krav på att säkerställa öppethållande och stöd för verksamheten. Med dagens system utgår ekonomisk ersättning för att ha beredskap att kunna ta emot akuta transporter dygnet runt.

I en statlig utredning, redovisad i juni 2020, föreslår Trafikverket att antalet beredskapsflygplatser utökas med bland andra Mora flygplats. Genom den geografiska lokaliseringen med närhet till såväl viktiga befolkningscentra som landsbygd har Mora flygplats en strategisk betydelse. Trots detta saknar flygplatsen sedan 2018 trafik för reguljär trafik. 

Det är angeläget att regeringen snarast öppnar för trafikplikt vid så många flygplat­ser som möjligt. Svenska regionala flygplatser framhåller att en flyglinje mycket väl kan trafikera flera orter. Mot den bakgrunden måste behovet av väl fungerande flygtrafik till och från norra Dalarna särskilt beaktas.

Utan att åter trafikera flygplatsen i Mora minskas förutsättningarna för att leva upp till intentionerna i den glesbygdspolitik som lagts fast av riksdag och regering. Istället för att bidra till goda och rättvisa förutsättningar i olika delar av landet försvåras möjligheterna att nå målet om att hela Sverige ska leva.

 

 

Lars Adaktusson (KD)