Motion till riksdagen
2021/22:210
av Mikael Larsson (C)

Demokratiutvecklingspengar till föreningsrörelsen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om demokratiutvecklingspengar till föreningsrörelsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Demokratin i världen är idag viktigare än någonsin. På många håll hotas och till och med ifrågasätts demokratin. I Sverige har vi en lång tradition av demokrati och det ska vi vara stolta över.

Föreningsrörelsen och föreningslivet är och har under decennier jobbat och starkt bidragit till demokratiutvecklingen i landet. Under denna mandatperiod firas att det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt och då tog demokratin ett steg framåt.

Studieförbund, bygdegårdar, hembygdsföreningar, idrottsföreningar, lantbruks­kooperativ är flera typer av rörelser som under många år jobbat och utvecklats i demokratins anda och som gör det på ett så fantastiskt sätt.

När nu på många håll i världen demokratin hotas eller ifrågasätts bör vi än mer i Sverige stärka och utveckla den. Ett bra sätt att göra detta är att genom föreningslivet och studieförbunden folkbilda kring demokratin och vad den betyder och har betytt. Ett projekt där demokratiska föreningar kan vara med och utveckla och stärka demokratin kan vara en viktig väg att gå.

Regeringen bör därför initiera och utreda hur föreningsrörelsen genom ekonomiska medel kan få jobba med dessa frågor om att stärka demokratin. Föreningsrörelsen är bäst på demokratiutveckling och bör då uppmärksammas för sitt arbete man gjort och gör framåt.

 

 

Mikael Larsson (C)