Motion till riksdagen
2021/22:2085
av Lars Püss (M)

Systemkostnaderna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett leveranssäkert elsystem med låga kostnader och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Användningen av el beräknas att öka med minst 60 procent fram till år 2045 om vi ska klara klimatomställningen och ha en växande industri. Dessutom skapar export av produkter tillverkade med fossilfri el global klimatnytta och stora ekonomiska värden som genererar jobb och välfärd i Sverige. För att detta ska kunna bli verklighet måste vi ha ett leveranssäkert elsystem med låga kostnader.

Elpriset har av naturliga skäl kommit i fokus, men det är den totala kostnaden för elförsörjningen som är det viktiga för både industrins långsiktiga konkurrenskraft och våra hushåll, det vill säga systemkostnaden. En större andel oplanerbar elproduktion medför stora och snabba kast i elproduktionen som kräver ny infrastruktur för elöver­föring, ellagring och flexibilitet både på produktions- och användarsidan.

Svenska kraftnäts utgifter för systemtjänster för att bevara stabiliteten i elsystemet har ökat markant i takt med att andelen oplanerbar produktion har ökat. Alla dessa kostnader adderar till den totala systemkostnaden och kommer i slutänden att ge elanvändarna högre kostnader. Användarflexibilitet innebär tidvis neddragen produktion och orsakar störningar som är mycket kostsamma för industrin.

Många menar att den ökande oplanerbara elproduktionen ger förutsättningar för investeringar i energilagring som vätgas och batterier. Dessa investeringar innebär dock ökade systemkostnader, även om elpriset är väldigt lågt när det blåser mycket.

I den långsiktiga scenarioanalys av framtidens elsystem som Svenskt Näringsliv tagit fram är ett fossilfritt teknikneutralt elsystem mer kostnadseffektivt och leverans­säkert än ett helt förnybart elsystem. De har kommit fram till att systemkostnaden för det förnybara alternativet är hela 40 procent högre än för det teknikneutrala. Energipoli­tikens mål måste vara ett fossilfritt kraftsystem.

Systemkostnaderna måste stå i centrum. Det är helt avgörande att vi tar oss an dessa frågor, snarare än att återupprepa hur stor den svenska elexporten är. Elsystemet måste svara upp mot användarnas behov. De stora klimatinvesteringar som nu sker inom basindustrin kräver en trygg, kostnadseffektiv och fossilfri elförsörjning i hela landet, året runt.

 

 

Lars Püss (M)