Motion till riksdagen
2021/22:2073
av Sofia Nilsson (C)

Rättvisa taxor för vatten och avlopp


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för ett nytt taxesystem för kommunala avlopp så att kommunerna får bättre redskap att skapa rättvisa taxor, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Det finns en problematik i taxesystemet för kommunalt vatten och avlopp som bör ses över.

Idag blir det fler och fler fastigheter som har stora hårdbelagda ytor, vilket innebär att dagvatten rinner rakt ut i det kommunala avloppsnätet och till stora delar även till reningsverken. Idag grundas taxorna för vatten och avlopp på tomtyta och byggbar yta medan ytbeläggningen inte spelar någon roll trots att den har en stor påverkan på reningsverken och avloppsnätet.

Sedan finns det de som tar hand om mycket regnvatten från sina tak genom olika insatser och åtgärder och därigenom minskar belastningen på nätet, men de har ingen ekonomisk vinning i det.

Idag finns det många fastigheter på landsbygden som ansluts till kommunalt vatten och avlopp. Med de stora tomter som finns på landsbygden blir såväl anslutnings­avgifter som förbrukningsavgifter mycket höga vad gäller avloppen. Detta skapar en skevhet i taxesystemet som behöver ses över så att kommunerna får bättre redskap att skapa rättvisa taxor.

 

 

Sofia Nilsson (C)