Motion till riksdagen
2021/22:2069
av Sofia Nilsson (C)

Jordbrukets benämning i miljöbalken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att arbeta för att vokabulären i miljöbalken med tillhörande förordningar och föreskrifter ses över och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Jordbruk och livsmedelsproduktion är för människan helt livsnödvändiga verksamheter. I viss mån är de som all verksamhet miljöpåverkande men ordet ”farlig” och i synnerhet ”miljöfarlig” kan lätt övertolkas av tjänstemän och politiker. Jordbruk har dessutom en lång rad positiva effekter på miljön, vilket aldrig vägs in i beslut om miljöpåverkan. Jordbruk är tillsammans med skogsbruk och vattenbruk verksamheter som skapar hållbar tillväxt.

Miljöbalken infördes 1999 och är en ramlagstiftning, dvs den innehåller grund­läggande riktlinjer och generella mål men reglerar inga detaljer. Nackdelen med en sådan typ av lagstiftning är att den är mycket flexibel och därför kan tolkas på olika sätt från fall till fall.

I kombination med att man benämner jordbruk som miljöfarlig verksamhet skapar miljöbalken hinder för utvecklingen av svensk livsmedelsproduktion.

Livsmedelsstrategin har ambitioner om ökad produktion och stärkt konkurrenskraft, vilket måste beaktas och bejakas. Här finns stor risk för att miljölagstiftningen med sina krav på företagare i den gröna näringen helt motverkar intentionerna i Livsmedels­strategin.

 

 

Sofia Nilsson (C)