Motion till riksdagen
2021/22:2065
av Helena Vilhelmsson m.fl. (C)

Översyn av sexsomni och sexualbrott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt tillsätta en utredning som fastställer principer för hur brottsbekämpande myndigheter och rättsväsendet ska hantera frågor om sexsomni vid sexualbrott, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Allt fler sexualbrottslingar i Sverige har börjat åberopa den sällsynta diagnosen sexsomni, där de påstår sig ha våldtagit kvinnor och barn i sovande tillstånd.

Sedan 2017 har detta åberopats i 30 sexualbrottsfall, varav 28 våldtäkter, ett våld­täktsförsök och ett fall av sexuellt tvång. Av dessa 30 fall har männen (samtliga för­övare var män) friats vid sju tillfällen. I åtta av de 30 fallen var offren barn.

Det här är en skrämmande utveckling som vi måste bromsa. Vi menar att regeringen måste göra allt som går att göra för att kompensera för den bristfälliga forskning som finns på området. Brottsoffer ska aldrig behöva lida för att förövaren eventuellt har en sjukdom. Det är alltid förövaren som är ansvarig för sina handlingar, oavsett om hen är påverkad av alkohol, droger eller läkemedel eller lider av en sjukdom. Att ens försätta sig i en situation där ett barn kan bli brottsoffer på grund av att man lider av sexsomni är oförsvarbart.

Det finns bristande kunskap och forskning i ämnet sexsomni i synnerhet och somn­ambulism i allmänhet. Detta borde åtgärdas genom att riktade medel satsas. Detta borde regeringen åtgärda innan för många kvinnor och barn blir brottsoffer på grund av en osäker bedömningsgrund inom rättsväsendet.

 

 

Helena Vilhelmsson (C)

 

Annika Qarlsson (C)

Kerstin Lundgren (C)