Motion till riksdagen
2021/22:2023
av Åsa Coenraads m.fl. (M)

Sverige behöver små modulära reaktorer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att använda små modulära reaktorer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Runt om i världen pågår projekt med att bygga Små Modulära Reaktorer, SMR, för att klara den gröna omställningen. Den svenska regeringen borde vara på tårna i detta sammanhang, men istället är den rödgröna energipolitiken ett hot mot konkurrenskraft och mot en effektiv klimatomställning. I södra Sverige är situationen redan mer än ansträngd där företagens och hushållens energiförsörjning försakas utan konstruktiva förslag på hur det ska gå att uppnå baskraftens egenskaper utan kärnkraft för att säkra jobb och tillväxt. 

SMR innebär ett nytt modernt sätt att tillföra baskraft. Tekniken har idag kommit långt och svenska Vattenfall deltar i utvecklingsprogram i Estland. Det borde testas i Sverige också på fler platser än i dag med hjälp av en förändrad lagstiftning där Skåne kan vara startmotorn för utveckling och tillväxt. För att kunna åstadkomma detta krävs en nykter syn på svenskt behov av baskraft och en ny kurs framåt är nödvändig för energipolitiken.

Vi vill säkra baskraft i hela landet och där ingår kärnkraften som motor för att lyckas med säker grön omställning. På så sätt skapas flexibilitet och nytta för näringsliv och konsumenter i vardagen med SMR. En liten modulär reaktor ger 55 MW och i en jämförelse så räcker det mer än väl till en kommun som Ystad, vilken använder 48 MW. Med SMR får man ner tillverkningskostnader och med flexibilitet kan de reaktorerna placeras där de behövs runt om i landet.

 

 

Åsa Coenraads (M)

 

Lars Püss (M)

Helena Storckenfeldt (M)