Motion till riksdagen
2021/22:1998
av Sten Bergheden (M)

Minskning av regelbördan för företag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en tydlig plan och strategi på hur Sverige ska minska regelkrånglet och byråkratin för Sveriges företag och ta fram mätbara mål på hur regelbelastningen ska minska och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regelkrånglet och regelbördan för Sveriges företag är ett hot mot företaget och ett hot mot jobb och tillväxt i Sverige.

Att vi ska ha regler som är rimliga och som går att följa på ett bra och tydligt sätt är nog acceptabelt för alla.

Men regler som är otydliga och dessutom tolkas olika av våra myndigheter och verk skapar stor oreda och jobb bland företagen. Att något kan vara ok enligt reglerna i en del av landet kan tolkas som olagligt i en annan del av landet är ju självklart inte acceptabelt.

Att handläggningstider kan vara 1–2 veckor i vissa delar av landet medan det kan ta 2–6 månader i andra delar av landet är något som måste bort.

Att ta nya regler utan att sanera och städa upp i gamla regelverk är heller ingen bra lösning.

Tyskland har prövat en modell som innebär ”en ny regel in och en annan regel ut” detta sätt kan säkert vara värt att studera. När regler nya och gamla läggs på varandra utan regelsanering uppstår ett tolkningsutrymme för våra myndigheter och verk som resulterar i olika bedömningar ner på tjänstemannanivå. Detta gör att företagen inte kan känna någon säkerhet i sitt arbete med att uppfylla lagar och regler utan allt blir en tolkning som kan gå vart som helst.

Därför behöver nu Sverige aktivt jobba med att sanera regelkrånglet och förtydliga lagar och regler så att de är lätta att förstå och det måste bli ”lätt att göra rätt”.

Sverige behöver därför ta fram en tydlig plan och strategi på hur Sverige ska minska regelkrånglet och byråkratin för Sveriges företag och också ta fram mätbara mål på hur detta uppnås och hur regelbelastningen kan minska.

 

 

Sten Bergheden (M)