Motion till riksdagen
2021/22:1979
av Sten Bergheden (M)

Se över fordonsskatterna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av fordonsskatterna i syfte att undersöka möjligheten för åkeriföretag, bussbolag och taxibilar att bara betala fordonsskatt för de dagar fordonet faktiskt har varit påställt och i trafik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fordonsskatterna är höga i Sverige och tanken är att man ska betala skatt för fordon som är i trafik men inte betala fordonsskatt för fordon som är avställda.

När det är pandemin eller någon annan påverkan finns på yrkestrafiken som gör att det är svårt att få transporter innebär det att fordonen står still men ändå kostar pengar i fordonsskatter.

Att ställa av fordon från dag till dag beroende på om man har körningar eller inte är idag omöjligt utan i så fall måste man ställa av fordonet minst 14 dagar för att minska fordonsskatten.

När körningarna är ovissa under pandemier eller lågkonjunkturer och bokningarna inte kan planeras in riktigt då försvårar det möjligheten för åkeriet, bussföretaget eller taxiföretaget att kunna planera in avställningarna. Vilket gör att man får betala massa extra i skatt fast fordonet inte används utan står still.

Därför behöver det göras en översyn för att se över möjligheten för att åkeriföretag, bussbolag och taxiföretag ska kunna betala fordonsskatt bara för de dagar fordonet faktiskt har varit påställt och i trafik.

 

 

Sten Bergheden (M)