Motion till riksdagen
2021/22:1953
av Sten Bergheden (M)

Avveckling av Havs- och vattenmyndigheten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att avveckla Havs- och vattenmyndigheten och införliva relevanta delar i Jordbruksverkets verksamhet eller den nya Viltmyndigheten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige måste ständigt se över och pröva vilka myndigheter vi verkligen behöver och vi måste också se till att effektivisera de kvarvarande myndigheterna.

Idag sker säker mycket dubbelarbete på våra myndigheter då frågorna som ska lösas ofta berör flera myndigheter och de går in i varandras ansvarsområden.  Havs- och Vattenmyndigheten bildades 2011 och övertog en del av uppgifterna från nedlagda Fiskeriverket. Nu har Havs- och vattenmyndigheten arbetat i drygt 10 år och en utvär­dering behöver göras om vi verkligen behöver behålla denna myndighet. Fiskeri­frågorna har nu landat mellan Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket och Sveriges lantbruksuniversitet. Denna uppdelning gör också att de viktiga fiskerifrågorna har fått en otydligare behandling och de landar dessutom med denna uppdelning på olika departement.

Detta är långt ifrån en bra lösning, så därför behöver man se över detta och försöka lägga alla fiskerifrågor på en myndighet, tex Jordbruksverket eller den nya Viltmyndigheten.

 

 

Sten Bergheden (M)