Motion till riksdagen
2021/22:1951
av Lars Hjälmered (M)

Kortare handläggningstider för miljötillstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om initiativ för att generellt korta hanteringstider för miljötillstånd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det ställs höga och hårda miljökrav på ett företag som ansöker som en verksamhet såsom en gruva eller en fabrik. Det är helt rimligt. En sökande behöver bland annat visa sin påverkan på miljön och vad man gör för att minska sin påverkan.

Mindre rimligt är att det tar väldigt lång tid i Sverige att få nödvändiga tillstånd. Ofta kan den totala handläggningstiden ligga i spannet 5–10 år från att en miljöansökan lämnas in till att ett slutligt beslut tas. För etableringen av gruvor eller stora elledningar kan det ta ännu längre tid. På samma sätt kan det ta många år att få lov att bygga ett nytt hus eller att etablera en ny fabrik eller en ny elproduktionsanläggning. Långa handlägg­ningstider och en osäker utgång av rättsprocesserna gör att Sverige blir mindre intres­sant att investera pengar i, vilket i sin tur kan leda till färre jobb. Detta blir extra viktigt då den globala värld vi lever i innebär att företag ofta väljer mellan etablering i olika länder. Därför bör hanteringstider för ansökningar generellt kortas. Olika åtgärder såsom förstärkt rätt ändringstillstånd, nyttjade av regler om bästa teknik och en översyn av villkorens detalj och omfattning är exempel på områden regeringen bör utvärdera och ändra.

Det finns nu flera stora initiativ på nya industrietableringar liksom att befintliga verksamheter vill utveckla och utöka sina verksamheter. Det handlar exempelvis om gruvverksamheter och stålindustri. En gemensam nämnare är att företag pekar ut långa och dyra tillståndsprocesser med oklar utgång som ett stort hot för att kunna fullfölja planer. Politik och avsaknad av rimliga initiativ från regeringen för att lösa problemen kan alltså potentiellt hindra tänkta etableringar som är önskvärda avseende jobb, ekonomi, företagsamhet och miljö.

Regeringen bör ges ett uppdrag att ta fram och återkomma med konkreta förslag som minskar tid, kostnad och osäkerhet vid tillståndsprövningar. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Lars Hjälmered (M)