Motion till riksdagen
2021/22:1901
av Sten Bergheden (M)

Ersättning vid inskränkning av ägande- och bestämmanderätt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det vid varje form av inskränkning i äganderätten och bestämmanderätten över marken ska utgå ersättning till den drabbade fastighetsägaren och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Äganderätten måste stärkas upp i Sverige. Idag är äganderätten på väg att urholkas helt i Sverige. Att staten, myndigheter, länsstyrelser och kommuner med flera skickar ut beslut om vad som ska gälla eller skyddas i ett område eller lägger ett skötselkrav på marken utan ersättningar är ju inte acceptabelt. Markägare som på något sätt drabbas av inskränkningar i hur man får sköta sin mark eller använda den ska självklart ersättas fullt ut av samhället för intrånget. Ingen ska kunna ta något från någon annan utan att ersättning utges för intrånget. Att ta något mot någons vilja och dessutom utan er­sättning är i andra sammanhang att betrakta som stöld vilket självklart inte ett samhälle kan ägna sig åt. Samhället ska ju kunna skydda vissa saker som kan vara viktiga för samhället i stort men det kan inte vara rimligt att den enskilde fastighetsägaren ska behöva stå för den kostnaden för det som samhället vill skydda, utan här måste sam­hället också ta den kostnaden för intrånget.

Det måste utgå ersättning från samhället till fastighetsägaren vid varje form av intrång och inskränkning i äganderätten och bestämmanderätten över marker.

 

 

Sten Bergheden (M)