Motion till riksdagen
2021/22:1895
av Sten Bergheden (M)

Länsstyrelsens tillsynsarbete mot illegal jakt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över länsstyrelsens tillsynsarbete för att motverka illegal jakt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Västra Götalands länsstyrelse gick aktivt ut på nätet och uppmanade allmänheten att komma in med uppgifter om personer som skulle kunna vara misstänkta och olagliga vargjägare.

Det är anmärkningsvärt att en myndighet försöker kartlägga ostraffade människor i samhället och dessutom lägga upp register på dessa personer utan att ens vederbörande vet om det. Om vi ska ha en rättspraxis som ska vara trygg för alla så kan Sveriges länsstyrelser inte ägna sig åt att starta upp hemliga register som är uppkomna genom anonyma tips från allmänheten.

Om någon är misstänkt för olaga vargjakt eller förberedelser till sådan jakt så är det ett tips eller en uppgift som ska lämnas till polisen för utredning och kontroll och inte till länsstyrelsen och dess hemliga register.

Att kartlägga och föra register på människor på anonyma tips från allmänheten kan inte på något sätt vara en uppgift för landets länsstyrelser.

 

 

Sten Bergheden (M)