Motion till riksdagen
2021/22:1886
av Åsa Coenraads (M)

Skydd av skog


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten ska ta ett ökat ansvar för granbarkborreangrepp i sin egen skog och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Granbarkborrens spridning och dess åverkan på skogen är vida känt och skadorna på svensk skog är stora. Både små och stora skogslän är hårt drabbade och enligt Skogs­styrelsen är skadorna omfattande på både privat och statlig skog. Omfattande skador påverkan är både ekonomisk och har negativa effekter på det svenska klimatavtrycket då växande skog binder koldioxid.

Statens ägande finns hos Sveaskog men även i naturreservat och nationalparker, statens skogar har inget undantag från granbarkborren och även här är spridningen stor.

Skyddad skog och natur får inte brukas som annan mark och detta medför att granbarkborren sprider sig brett och fort då inte angripna träd tas bort. Granbarkborren sprider sig fort vidare från statens skog till privata skogsägare. Privata skogsägare har en skyldighet att transportera bort angripna träd enligt skogsvårdslagen, detta gäller inte i naturreservat och nationalparker.

Regeringen planerar nu för ytterligare obrukad skog till en yta motsvarande Väst­manland. Risken är nu stor att ännu mer skog i Sverige dör eller görs obrukbar om inte något görs skyndsamt.

För att skydda vår skog från angrepp av granbarkborre borde således staten ta samma ansvar för sin skog som den private skogsägaren. Sverige behöver sin skog, skogen står för betydande värden som bidrar till den svenska välfärden och minskning av våra klimatutsläpp.

 

 

Åsa Coenraads (M)