Motion till riksdagen
2021/22:1884
av Åsa Coenraads (M)

Handel med sälprodukter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att aktivt arbeta för en handel med svenska sälprodukter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har säljakt bedrivits sedan urminnes tider. Sälen har varit en viktig källa för skinn, olja och kött för framför allt kustsamhället men även andra delar av samhället då produkterna varit viktiga ända sedan bytesdagarna. Sälen är även ett rovdjur som jagats för att skydda fiskeredskap och fångst.

Dagens jakt är mycket begränsad och har varit inriktad på att begränsa sälarnas skador på fisket genom skyddsjakt. Sen några år tillbaka har Sverige även en liten del licensjakt för att begränsa stammens tillväxt och förvaltning. Säljakten har inte bara i Sverige utan i hela världen varit strikt reglerad och sedan 2008 infördes ett förbud mot handel med sälprodukter över hela världen men med vissa undantag.

Sverige kunde genom ett undantag fortsätta att bedriva handel med de få säl­produkter som görs från den mycket begränsade jakten. Det svenska undantaget är dock avskaffat eftersom det anses strida mot WTO-lagstiftning.

Sälpopulationen i Östersjön och på västkusten är idag större än den någonsin varit och stammarna är ett rejält hot mot olika fiskarter. Sälstammen har under det senaste året även visat tecken på att inte må bra då utsvultna sälar funnits i framförallt Hanöbukten. I ett hav som Östersjön behövs inte fler hot mot redan utrotningshotade arter. Tätt levande sälkolonier riskerar även att drabbas av sjukdom, vilket skulle leda till en omfattande och plågsam säldöd. Detta har vi sett i Östersjön tidigare och är en konsekvens av för många djur på för liten yta. Sälen behöver förvaltas precis som vi gör med andra djurslag.

Säljakt är inte så enkelt i sig och kräver stor skicklighet av jägaren. Ur ett jaktetiskt perspektiv så är det viktigt att ta till vara på bytet, precis som idag görs med både älg och vildsvin. Det är få jägare som jagar för troféer och säljakten kommer nog aldrig att bli en troféjakt. Idag jagas det för lite säl runt våra kuster och kvoterna i licensjakten är inte uppfyllda. Detta kan bero på två saker, dels är jakten komplicerad och dels saknas möjligheten att göra något av sälprodukter.

Jakten behövs för att skydda fisken och fisket och därmed behövs även fortsatta möjligheter till handel. Regeringen bör därmed arbeta aktivt med ett svenskt undantag för att få sälja och hantera svenska sälprodukter från skyddsjakt och licensjakt.

 

 

Åsa Coenraads (M)