Motion till riksdagen
2021/22:1882
av Sten Bergheden (M)

Kulgevärsmetoden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör införa kulgevärsmetoden och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige måste driva på aktivt i EU för att införa möjligheten att använda kulgevärsmetoden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Länder som Tyskland och Danmark har länge använt sig av den så kallade kulgevärs­metoden och det har fungerat bra. Både Sverige och EU bör aktivt arbeta för att göra det möjligt att använda kulgevärsmetoden både i EU och i Sverige. 

Att kunna avliva ett slaktdjur ute på gården i en stressfri miljö är en möjlighet som måste finnas. Det innebär att djuret slipper transporteras levande till slakteriet och slipper då utsättas för denna onödiga stress.

Om Sverige inför kulgevärsmetoden innebär det att djuret kan bedövas och avblodas på gården för att sedan transporteras in till slakteriet. Sverige behöver än mer driva på i EU för kulgevärsmetoden och skapa möjligheten att införa kulgevärsmetoden även i Sverige.

 

 

Sten Bergheden (M)