Motion till riksdagen
2021/22:1870
av Sten Bergheden (M)

Ett lagstiftningskansli i riksdagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att inrätta någon form av lagstiftningskansli eller lagstiftningshjälp i riksdagen för att en majoritet i riksdagen ska kunna få hjälp och stöd för att stifta lag direkt i riksdagen, och detta tillkännager riksdagen för riksdagsstyrelsen.

Motivering

Normalt så fattar en riksdagsmajoritet beslut om tillkännagivande till regeringen i riksdagen.

Därefter är tanken att regeringen med sina departement ska utreda och bereda ärendet för att sedan återkomma till riksdagen för beslut.

Ibland finns det en tydlig känsla av att regeringen inte vill genomföra det riksdagen har tagit ett tillkännagivande om utan ärendet förhalas eller utreds i oändlighet på departementet utan resultat.

Det finns flera tillkännagivanden från riksdagen som fortfarande efter 5–10 år inte är genomförda vilket självklart inte är acceptabelt.

De beslut och de tillkännagivanden som en riksdagsmajoritet beslutar om ska självklart genomföras skyndsamt.

Regeringen har ju i sitt arbete tillgång till både utredningspengar och stora departement för att lösa uppgiften.

Sveriges befolkning och väljare har rätt att kräva att riksdagens beslut respekteras och genomförs.

Att en tydlig majoritet bakom ett tillkännagivande och beslut i riksdagen ska behöva sitta och vänta på orimliga utredningstider eller ett medvetet förhalande av ärendet är ju självklart inte acceptabelt.

Därför behöver även riksdagen inrätta någon form av lagstiftningskansli eller lag­stiftningshjälp som kan hjälpa en majoritet i riksdagen att ta fram både nödvändiga utredningar och ett underlag och dessutom vara behjälpliga i att stifta lagar direkt i riksdagen utan att vara beroende av regeringen goda vilja.

 

 

Sten Bergheden (M)