Motion till riksdagen
2021/22:1853
av Sten Bergheden (M)

Utvärdering av nyttan med plastpåseskatten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera både den ekonomiska effekten och miljönyttan med plastpåseskatten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen budgeterade med att plastpåseskatten skulle ge skatteintäkter på 2,1 miljarder, vilket inte har skett. Det är nu dags att se över vilka effekter den nya plastpåseskatten har givit både ekonomiskt och miljömässigt.

Att Sverige har köpt in plastpåsar från Kina kan knappast vara försvarbart varken för ekonomin eller för miljön. Sveriges egna tillverkare av plastpåsar använder returmate­rial och dessutom kortare transporter inom Sverige för att nå kunden.

Att flytta tillverkning, produktion och därmed arbetstillfällen till Kina genom att införa plastpåsekatten och då istället importera plastpåsar, när vi har möjlighet att producera miljövänliga plastpåsar i Sverige, kan inte vara bra vare sig för ekonomin. jobben eller miljön

Snart har det gått över ett år sedan, och en utvärdering av plastpåseskattens ekonomiska effekter och miljömässiga effekter bör nu genomföras.

 

 

Sten Bergheden (M)