Motion till riksdagen
2021/22:1848
av Elisabeth Björnsdotter Rahm och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Lokala kontrollanter för skjutbanor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör göras en översyn av kontrollfunktionen av skjutbanor och i den beakta möjligheten att låta Fortifikationsverket kontrollera och godkänna såväl civila som militära skjutbanor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Runt om i landet finns det ett stort antal skjutbanor som är i bättre eller sämre skick. Idag är det polisens sak att kontrollera alla civila skjutbanor och se till att de uppfyller alla krav som ställs på en skjutbana för att tillvarata säkerheten. Med tanke på att det råder brist på poliser i stora delar av vårt land och de har många frågor att hantera, så bör en översyn av kontrollfunktionen göras i syfte att överföra den och godkännande av civila skjutbanor till Fortifikationsverket. En vinst med en överflyttning till Fortifika­tionsverket är också att de redan sköter de militära skjutbanorna.  En lösning med Fortifikationsverket gör samtidigt att det finns en samlad funktion där en lista över vilka civila banor som kan ianspråktas vid kriser, mobilisering etc. finns att tillgå.

Listan över det totala antalet skjutbanor kommer då automatiskt att uppdateras avseende i vilket skick de militära och civila banorna är, då besiktningar görs löpande. Skjutbanans skick kommer då också att innefatta vilken typ av ammunition som kan användas på respektive bana samt banans kapacitet för att ta två exempel. På så vis får Fortifikationsverket möjlighet att erbjuda Försvarsmakten en 'buffert' av banor som kan användas vid belastningstoppar vid behov av skjutbanor inom Försvarsmakten vilket är ett bra samhällsnyttjande av resurser. En lösning med Fortifikationsverket skulle då också kunna ges möjlighet att debitera för sin besiktning, såsom polisen gör i dag. Skytteföreningarna skulle då betala Fortifikationsverket för utfört arbete och det drabbar inte statskassan.

 

 

Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)