Motion till riksdagen
2021/22:1838
av Åsa Coenraads (M)

Säkerställande av arbetskraft för viktiga samhällsprojekt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över bristen på arbetskraft för samhällsviktiga infrastrukturprojekt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bristen på arbetskraft för viktig samhällsinfrastruktur fortsätter att öka. I Stockholm-Mälarregionen, där bostadsbyggandet ökar och nya spår och vägar planeras märks kompetensbristen särskilt tydligt. Viktiga infrastrukturprojekt skjuts på framtiden då det saknas allt från civilingenjörer till anläggningsarbetare i regionen.

Till detta kommer orosmoln om effektbrist i elnätet och bristande tillgång på cement då frågan om kalkbrytning på Gotland fortfarande är oklar. Bristen på Cement kan göra kommande projekt ytterligare försenade och mycket dyrare, vilket kommer drabba en av Sveriges viktigaste arbetsmarknadsregion.

Förutom drabbade företag och människor som står långt från arbetsmarknaden beräknar Mälardalsrådet att bristen på kompetens kostar samhället upp till 25 miljarder kronor under den kommande tioårsperioden på grund av dålig matchning. Till det kommer uteblivna skatteintäkter på 5–9 miljarder kronor samt ytterligare kostnader när projekt försenas.

 

 

Åsa Coenraads (M)