Motion till riksdagen
2021/22:1835
av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Transportsektorns villkor och konkurrenskraft


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska lämna förslag om att bygga bevakade transportcenter och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att polisen direkt på plats ska beivra och bötfälla felparkerade tunga fordon samt olaglig vistelse i landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns en problematik med att tunga fordon stannar allt längre på rastplatser och uppställningsplatser. Chaufförer som är i tjänst och behöver tillgång till toaletter och till sina raster i tjänst förhindras till detta då tunga fordon står i vägen för att flödet av trafik ska fungera som tänkt.

Detta är känt av Trafikverket som identifierat brister på rast – och uppställnings­platser utifrån förekomst, kapacitet och säkerhet.

Problematiken spiller också över på vägnätet i stort. Tunga fordon i både stad och landsbygd som parkerar längs vägar, på parkeringsfickor och polisens kontrollplatser och inne på områden i samhällena och detta har eskalerat. I dag är det ett stort problem.

Regeringen säger sig vilja skapa ordning och reda på vägarna och att det är en prioriterad fråga för regeringen. Det ska finns säkra rast- och uppställningsplatser.

Den 1 juli 2020 antogs det så kallade mobilitetspaketet för tydliga och schyssta villkor för tunga transporter inom EU. De nya reglerna ska leda till att det inte längre förekommer att yrkesförare från andra länder tvingas arbeta så att de tillbringar sin normala veckovila i fordonet på sin utstationeringsplats. Av det har vi ännu inte sett några förändringar längs de svenska vägarna. Rastplatsen beskrivs som sanitär olägen­het. Skåne ligger nära kontinenten, och det som inte beivras växer som samhällsproblem i vårt land. Yrkeschaufförerna måste kunna nyttja toaletterna längs vägen för att kunna utföra sitt arbete. Under pandemin har företag stängt sina arbetsplatser för de som ankommer företagen för att lasta ut och in produkter, då företagen varit rädda för smittspridning. När då även rastplatser blockeras av uppställda bilar så att det inte går att nå toaletter eller att chaufförerna inte kan hålla sin rast försämras arbetsmiljön och skapas problem i logistik och att kunna utföra sitt arbete. Rastplatser såsom Glumslöv i Skåne längs E6:an är mer eller mindre barrikaderade av fordon. De står där inte till­fälligt, utan det är en form av omlastningsplats för att växla fordon inom landet. Som en följd av detta riskerar inte bara en del av platserna att bli en sanitär olägenhet, utan de är det redan. I reportage från medierna har vi kunnat ta del av hur enskildas behov uträttas vid bilar, och det finns vittnesmål om aktiviteter som äger rum på dessa ställen och som polisen inte hinner med att beivra. Även i våra industriområden krävs översyn, då fler och fler inför zonparkeringsförbud, vilket bidrar till att den tunga trafiken ställer sig på allmänna vägar i och utanför städerna i stället. I Danmark har det byggts transportcenter med exempel i Köge på Själland och Vejle på Jylland. Det är bevakade stora rastplatser i anknytning till industriområden där tillgång till mat, dusch och toalett kan finnas. Samtidigt behöver de transporter som äger rum olagligt i Sverige beivras med böter direkt på plats så att det inte lönar sig att bryta mot lagen och stanna kvar i landet så som sker med den olagliga trafiken.

 

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)