Motion till riksdagen
2021/22:1832
av Annicka Engblom m.fl. (M)

Obligatorisk kameraövervakning på svenska slakterier


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa obligatorisk kameraövervakning på slakterier och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I början av året avslöjades allvarliga brister och djurplågeri vid Kravcertifierade gårdar och ett skånskt slakteri av TV4 och SVT Uppdrag granskning (https://www.svtplay.se/
video/29836274/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-kravslakterierna). Lite senare under året avslöjades oegentliga transport- och slakterimetoder av kycklingar. Återigen, får man tyvärr konstatera. Att detta fortfarande förekommer i Sverige, som gör anspråk på att ha världens bästa djurskydd, kan inte accepteras. Alla metoder och lösningar för att förbättra både transport-, hanterings- och slaktmetoder för djuren måste eftersträvas och implementeras och brott och överträdelser beivras.

Gällande hantering av djur på slakterier finns det goda exempel i andra länder som Sverige skulle kunna efterfölja. I Nederländerna har myndigheterna och praktiskt taget alla slakterier i landet kommit överens om att frivilligt införa övervakningskameror. Den ansvarige ministern har inte uteslutit att lagstifta om obligatorisk kameraövervak­ning om inte överenskommelsen efterlevs. Hittills har dock erfarenheterna varit goda och övervakningen har kommit att accepteras av slakterierna.

I augusti 2017 meddelade den brittiska regeringen att obligatorisk kameraövervak­ning införs i brittiska slakterier i samband med att striktare djurskyddsregler för lantbruks- och sällskapsdjur infördes. Tidigare fanns möjligheten för slakterierna till frivillig kameraövervakning, men då detta inte bedömdes ha önskad effekt skärptes reglerna. Även Frankrike har lagstiftat om kameraövervakning och så sent som 2019 införde vårt grannland Norge detsamma efter reaktioner i en dokumentär om de verkliga förhållandena inom norsk grishantering.

Sverige bör som sagt lära av länder som går före i djurskyddsfrågor och enligt samma modell införa kameraövervakning i de utrymmen i slakterier där levande djur hålls. Filmmaterialet kan, som i Nederländerna, ägas av slakterierna själva men begäras ut för granskning av myndighet regelbundet eller när så är påtalat. I det fall oegentlig­heter och brott mot bestämmelser eller lag upptäcks kan slakteriet bötfällas, licenser dras in eller brottsutredningar inledas.

I ett svenskt system bör av Livsmedelsverket godkända veterinärer samt möjligen ansvariga för tillsynen på länsstyrelsen få tillgång till det filmade materialet. I Storbritannien är det Food Standards Agency (FSA) och Official Veterinarians (OV) som har tillgång till informationen. Syftet är att se till att djurskyddsbestämmelserna tillämpas på rätt sätt.

Förslaget om kameraövervakning av slakterier har välkomnats av brittiska veteri­närförbundet och andra. Även Sveriges Veterinärförbund och Sveriges lantbruksuniver­sitet, SLU, har ställt sig positiva till ifall kameraövervakning av svenska slakterier skulle införas. Med dokumentation kan man då säkerställa att hanteringen av slakt­djuren sker enligt fastställda, etiska regler. I kombination med en nolltolerans för överträdelser skulle detta kunna förbättra svenskt djurskydd, öka förtroendet för svensk livsmedelsproduktion och leda till förbättrade inslussnings- och djurhanteringsmetoder på slakterierna.

I en tidigare riksdagsbehandling av denna motion konstateras att den nya kamera­bevakningslagen (prop. 2017/18:231) underlättar möjligheterna till och tillstånds­förfarandet av att införa kameraövervakning på slakterier. Däremot kommenteras frågan om obligatorisk kameraövervakning på slakterier inte närmare, varför denna motion efterlyser ett mer precist ställningstagande.

 

 

Annicka Engblom (M)

 

Ulrika Heindorff (M)

Lotta Olsson (M)