Motion till riksdagen
2021/22:1783
av Viktor Wärnick (M)

Ekonomiskt skydd vid skilsmässa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över äktenskapsbalkens bestämmelser och återkomma med förslag som innebär att pensionsrättigheter i större utsträckning än i dag ska ingå i gifta makars giftorättsgods och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett stort jämställdhetsproblem, som ofta uppmärksammas först vid skilsmässor, är hur den ena av makarna ofta stått tillbaka, till förmån för den andre, i fråga om karriär och arbete, med mindre inkomst och sämre pension som följd. Detta slår hårt mot den privata ekonomin, allt som oftast för kvinnor, i den senare delen av livet. Detta är ett problem som bör adresseras.

Enligt äktenskapsbalkens bestämmelser ska det vid skilsmässa genomföras en bodelning. Om inget äktenskapsförord finns ska tillgångarna, det som benämns som giftorättsgods, delas lika. Men allt som oftast anses inte intjänade pensionsrättigheter vara sådant giftorättsgods enligt gällande rätt.

Om en make tagit större ansvar för hus, hem och barn medan den andra arbetat i högre utsträckning leder detta till stora snedvridningar i ett läge där man inte gemen­samt får skörda den ekonomiska frukten på ålderns höst. Det bör därför anses rättvist, om inget annat överenskommits i äktenskapsförord, att också rätt till pension ska delas lika vid skilsmässa och alltså anses ingå i giftorättsgodset. Detta skulle ge en större ekonomisk trygghet för båda makar när livspusslet ska läggas i yngre ålder och grund­erna för intjänad pension därmed sätts.

Riksdagen bör därför ge regeringen tillkänna att se över äktenskapsbalkens bestämmelser och återkomma med förslag som innebär att pensionsrättigheter i större utsträckning ska ingå i giftorättsgodset.

 

 

Viktor Wärnick (M)