Motion till riksdagen
2021/22:1780
av Viktor Wärnick (M)

Sänkning av hastighetsgränser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hastighetsgränser på vägar inte ska kunna sänkas utan berörda kommuners medgivande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

År 2022 kommer det inte längre att finnas några 90-vägar i Gävleborgs län. I stället kommer högsta tillåtna hastigheten utom på E4 att vara 80 km/h enligt Trafikverket som enväldigt fattat beslutet. Detta är helt orimligt och ogillas också av kommunerna som berörs.

Detta är inte första gången olika försämringar av vägar drivs igenom av Trafikverket utan förankring i de kommuner som berörs. Myndighetsargument om trafiksäkerhet som innebär att den enda åtgärden att ta till är hastighetssänkningar måste få ett slut. Dagens moderna bilar är uppenbart säkrare än förr och inriktningen borde i stället vara att för­bättra vägarnas kvalitet än att försämra möjligheterna till resande, transport och pendling för gles- och landsbygdsbor.

Det mest uppseendeväckande i hela behandlingen av hastighetssänkningsärenden av det slag vi nu bevittnar i Gävleborgs län är hur staten i form av Trafikverket helt sonika struntar i kommuners vädjan om förståelse och respekt för vikten av mobilitet i bl.a. arbetsmarknadshänseende. Kraftfulla protester i kombination med alternativa förslag levereras helt utan att dessa respekteras.

Ingen vill försämra eller äventyra trafiksäkerheten, men den yttersta konsekvensen av att inte ta till något annat medel för den än att sänka hastigheten blir försvagad attraktivitet för läns- och glesbygd samt försämrad livskvalitet för alla dem som bor och verkar i dessa områden. Respekten för lokalbefolkningens vilja, i form av beslutsorgan i kommuner och regioner som berörs, måste inskärpas. Det bör inte vara möjligt för staten att försämra standarden på vägarna, t.ex. genom sänkta hastigheter, utan att kommunerna medgivit åtgärden och detta bör riksdagen tillkännage för regeringen.

 

 

Viktor Wärnick (M)