Motion till riksdagen
2021/22:1776
av Kristina Nilsson och Malin Larsson (båda S)

Bostäder för alla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga frågan om balansen mellan affärsmässighet och samhällsansvar för de allmännyttiga bostadsföretagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det övergripande målet för samhällsplanering, bostadsmarknad och byggande är att ge alla människor, i alla delar av landet, en från social synpunkt god livsmiljö där en lång­siktig god hushållning med naturresurser och energi främjas, samt där bostadsbyggande och ekonomisk utveckling underlättas. Målet är också långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader där konsumenternas behov möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven.

Det är glädjande att bostadsbyggandet tagit fart under den S-ledda regeringen, men mer behöver göras för att uppnå det övergripande målet.

I det arbetet har de kommunala, allmännyttiga bostadsbolagen en viktig roll. Kravet på affärsmässiga principer behöver inte vara ett hinder för att ett kommunalt bostads­bolag ska ta ett samhällsansvar och vara en viktig del av samhällsbygget. Det finns ett stort utrymme i den kommunala allmännyttan för att förverkliga bolagets och ägarens mål. Vi kan dock konstatera att frågan om allmännyttans möjligheter att ta ett samhälls­ansvar kan uppfattas som otydlig och tolkas väldigt olika i olika delar av landet. Vi anser att det därför finns ett behov av att, vid nästa revidering av lagen om allmän­nyttiga kommunala bostadsaktiebolag, överväga frågan om balansen mellan affärs­mässighet och samhällsansvar.

 

 

Kristina Nilsson (S)

Malin Larsson (S)