Motion till riksdagen
2021/22:1760
av Elin Gustafsson (S)

Jämlik och stärkt fritidsverksamhet i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över hur fritidsverksamheten kan stärkas och bli jämlik i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla barn har rätt till en jämlik skola samt en aktiv och meningsfull fritid. Samtidigt avgör idag hemförhållanden och föräldrarnas bakgrund elevernas förutsättningar att klara skolan och möjligheten att delta i fritidsverksamhet. För att alla elever ska ha lik­värdiga förutsättningar behöver vi se fritidsverksamheten som en del av det livslånga lärandet. Vi behöver också se den öppna fritidsverksamheten som en viktig del i barnens rätt till en meningsfull fritid och utveckla möjligheten för alla elever och barn att kunna delta i stimulerande aktiviteter med utbildad personal.

Enligt SOU 2020:34 når inte dagens fritidsverksamhet de barn som har de största behoven av det viktiga kompensatoriska uppdraget. Ett sätt att göra det är att främja mer samlade skoldagar, som inkluderar hjälp och stöd för eventuella läxor och skolarbete samt samordning med fritidsverksamheter. Även avgiften för fritidsverksamheten, den pedagogiska kvalitén, personaltätheten och gruppstorlekarna är avgörande faktorer för att alla barn oavsett bakgrund ska kunna ta del av fritidsverksamhet. I Lgr11 del 4 tydliggörs att undervisningen i fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samtidigt som man erbjuder eleverna en meningsfull fritid. Enligt läroplanen sker detta genom att undervisningen utgår från elevernas behov, intressen och erfaren­heter samtidigt som de inspireras till nya upptäckter. Enligt skollagen ska undervis­ningen i fritidshemmet komplettera utbildningen i förskoleklassen och skolan genom att erbjuda eleverna rekreation och vila för hälsa och välbefinnande. Både omsorg, utveckling och lärande ses som en helhet i fritidshemmet enligt läroplanen. Allt detta är viktigt och måste stärkas ännu mer så det når fler barn och elever. Idag ser både inskriven och öppen fritidsverksamhet väldigt olika ut över landet gällande deltagande, kvalité, personaltäthet med mera. Vi behöver säkerställa att fritidsverksamheten byggs ut och blir likvärdig över landet så att alla barn och elever möjliggörs att få en menings­full och aktiv fritid samtidigt som det bidrar till en jämlik skola och ett livslångt lärande.

 

 

Elin Gustafsson (S)