Motion till riksdagen
2021/22:1755
av Isak From och Åsa Karlsson (båda S)

Samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av säkerställd samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan så att arbetet organiseras för att sjuka och arbetslösa inte ska drabbas av ansvarsglapp, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Vi eftersträvar ett jämlikt samhälle där alla kan uppnå sina drömmar. Det är så tätt förknippat med det nordiska framgångsrika samhällsbygget att det kommit att kallas den nordiska modellen.

Genom en solidarisk och jämlik finansiering av en generell välfärd och starka fack­förbund blev Sverige världens mest jämlika och konkurrenskraftiga land.

Sverige upplever idag flera systembrister som byggts upp under en lång tid av växande klyftor. För individens ekonomiska trygghet och för att motverka att lönenivåer sänks när arbetare blir mer desperata efter en inkomst måste ersättningsnivåerna och taken i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen höjas.

Försäkringskassan har till uppgift att bedöma och fatta beslut om rätt till ersättning från sjukförsäkringen.

Den som på grund av sjukdom eller skada inte kan fortsätta i tidigare anställning men av Försäkringskassan inte längre bedöms vara arbetsoförmögen i ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden bör anmäla sig på Arbetsförmedlingen för att få hjälp till ett nytt arbete.

Det är av yttersta vikt att det finns ett väl fungerande samarbete så att den enskilde inte hamnar i kläm mellan myndigheterna. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen måste därför ha väl fungerande rutiner för kontakt mellan myndigheterna i samband med att en person övergår från att vara sjukskriven till att vara arbetssökande.

Det är inte acceptabelt att människor blir utan försörjning eller stöd för att kunna söka arbete på grund av att samarbetet mellan myndigheterna inte fungerar.

Alldeles för många hamnar i glappet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkrings­kassan. Den som är arbetslös, eller för sjuk för att jobba, behöver en inkomst för att kunna fokusera på rehabilitering eller deltagande i arbetsmarknadsprogram. De hårda gränserna mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan måste reformeras bort.

Vi socialdemokrater vill öka möjligheterna för personer som har behov av en längre tids vård, behandling och rehabilitering att kunna återgå till sitt ordinarie arbete. Det är därför viktigt att en person ska kunna få sjukpenning även efter dag 365 i rehabiliter­ingskedjan om det är tydligt att personen kan återgå till sitt arbete innan 550 dagar i sjukskrivningen i enlighet med det förslag som lämnades i betänkandet En trygg sjukförsäkring med människan i centrum (SOU2020:06).

Myndigheterna måste se mer flexibelt på förläggning av arbetstid vid deltidssjuk­skrivning.

Det är viktigt att skapa bättre möjligheter för den som kan arbeta deltid under sin sjukskrivning att göra det, så att förbättrade möjligheter att bevilja sjukpenning på deltid utifrån en annan förläggning av arbetstiden än att arbetstiden minskas med lika mycket varje dag.

Det är också viktigt att förbättra tryggheten vid sjukdom för personer med svag förankring på arbetsmarknaden. Regeringen bör därför säkerställa att personer som har begränsad tid kvar av arbetslivet ska undantas från bedömningen mot normalt förekom­mande arbete. I stället bör dessa personer fr.o.m. dag 181 i sjukperioden få sin arbets­förmåga bedömd mot arbete hos den befintliga arbetsgivaren. Det bör samordnas att gälla för personer med anställning som uppnått den ålder då inkomstpension tidigast kan lämnas.

Idag är den åldern 62 år. Syftet är att undvika att människor i nära anslutning till pensionsåldern hänvisas till att ställa om till nytt jobb, en omställning som kan vara både lång och osäker. Den som har viss arbetsförmåga ska kunna fortsätta med sin anställning på deltid.

 

 

Isak From (S)

Åsa Karlsson (S)