Motion till riksdagen
2021/22:1752
av Malin Larsson och Kristina Nilsson (båda S)

Översyn av regelverken för epatraktorer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över möjligheterna för en samlad översyn av regelverken gällande epatraktorer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

 

A-traktorerna eller epatraktorerna har länge inneburit en frihet och en möjlighet för framförallt ungdomar på landsbygden att ta sig dit man vill när man vill. Att kunna ta sig till sina fritidsaktiviteter, till sina vänner och till skolan utan att vara beroende av sina föräldrar eller andra vuxna som skjutsar.

Det finns en hel kultur kring dessa fordon och för många unga är det kring dessa fordon de lär sig att meka och skruva tillsammans med sina vänner. Epa- och A-traktorer är ombyggda bilar och är idag begränsade till en hastighet av högst 30 km/h, de har en mycket bättre säkerhet än både mopeder och mopedbilar som får framföras i högre hastighet. Detta gör att reglerna är både orättvisa och inkonsekventa.

Tyvärr har vi sett många olyckor de senaste åren med epatraktorer där ungdomar skadat sig allvarligt och även avlidit. Regelverket kring epatraktor har länge varit omdiskuterat och även vad som faktiskt gäller. Exempelvis är det inte bälteskrav, antalet passagerare får vara hur många som helst bara föraren har fri sikt och konsekvenserna för ungdom och vårdnadshavare vid överträdelser är försumbara vilket gör att man ofta struntar i dagens regelverk.

Efter regelförändringen 2020 har det blivit enklare att bygga om vanliga bilar, många gånger stora och tunga fordon, samt enkelt att manipulera hastigheten på a-traktorer. Detta gör att de kan gå lika fort som en vanlig bil och som i sin tur kan skapa mycket farliga trafiksituationer eftersom föraren varken har mognad eller utbildning för att köra en personbil.

Utifrån säkerhetsaspekten, att det är olika regler för mopedbilar och epatraktorer och att man idag enkelt bygger om vanliga fordon till epatraktorer är det dags att regelver­ken nu ses över och görs om. Exempel på regelverk och lagstiftning som behöver ses över och moderniseras är:

 

 

Malin Larsson (S)

Kristina Nilsson (S)