Motion till riksdagen
2021/22:1724
av Rasmus Ling (MP)

En metro mellan Malmö och Köpenhamn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett förverkligande av en metro mellan Malmö och Köpenhamn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Öresundsbron stod klar för drygt 20 år sedan. Bron har haft oändlig betydelse, och idag är det svårt att erinra sig hur det såg ut innan dess. Bron har stärkt integrationen i Öresundsregionen, unga har fått sitt första arbete på flygplatsen Kastrup eller i olika sektorer i centrala Köpenhamn. Danskarna har åkt till Malmö för inköp, nöjen och evenemang. Sydsvenskar har på motsvarande sätt enkelt ta sig över till Tivoli, Louisiana eller bara för att strosa på Ströget. Människor har funnit kärleken.

Bron har underlättat kultur, handel, näringsliv och transporter. Den har helt enkelt revolutionerat tillvaron.

För Malmös del så har Citytunneln haft en nästan lika stor betydelse som själva Öresundsbron. Citytunneln innebar att en ny station förlades i centrala Malmö, vid Triangeln. Detta har utvecklat Malmö city enormt. En station placerades vid Hyllie, där ett helt nytt stadsområde växt upp runt stationen. Där finns idag Malmö arena, restau­ranger, köpcentret Emporia, kontor och bostäder.

Öresundsbron finansieras av användarna. Den som kör bil eller tung trafik över bron betalar per passage, liksom tågoperatörerna. Bron betalar av sig snabbare än vad man prognostiserade från början.

Fehmarn-bält-förbindelsen kommer få stor betydelse

Just nu byggs en förbindelse mellan Danmark och Tyskland, över Fehmarn Bält. Den kommer få oerhörd betydelse också för Sverige. För skåningar och sydsvenskar kom­mer restiden med tåg till Hamburg och Berlin kortas väsentligt. Mer gods kommer kunna fraktas på järnväg.

En ny metro skulle betyda mycket

En ny metro mellan Malmö och Köpenhamn behövs för att avlasta Öresundsbron i framtiden. Den blir ett komplement, och kommer bidra till såväl stadsutveckling i Köpenhamn, Malmö och Lund, men också regional utveckling i hela Öresundsregionen. Arbetsmarknadsregionen blir större, och det kommer bli lättare att nyttja en större del av utbud som finns på respektive sidor.

Den skulle dock ha fördelar för hela Sverige, inte minst genom att mer transporter kan gå på järnväg istället för att belasta såväl klimatet som slitaget av vägarna E22 och E4. Möjligheterna att ta tåget ner till kontinenten för övriga Sverige skulle också förbättras.

Därför bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening att utreda ett för­verkligande av en metro mellan Malmö och Köpenhamn.

 

 

Rasmus Ling (MP)