Motion till riksdagen
2021/22:1723
av Rasmus Ling (MP)

Spårvagnsutbyggnad i Skåne


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av spårvägsinvesteringar i Skåne och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att åstadkomma den minskning av koldioxidutsläpp och andra växthusgaser som är helt nödvändig för att nå klimatmålen, så behöver krafttag tas. Inte minst gäller detta på transportområdet. Oljeanvändningen måste fasas ut snabbt både i persontrafik och i godsflödet, men det finns också goda skäl att minska privatbilismen, inte minst i städerna.

Effektiv och kapacitetsstark kollektivtrafik där många människor bor är bra för miljön, men det rymmer samtidigt många andra fördelar. När människor åker i spårvagnar, pendeltåg, bussar eller tunnelbana, så minskar bullret jämfört med om människor åker i egna bilar. När vi åker tillsammans behöver mindre yta tas i anspråk, och det blir mer plats för bostäder och parker, till mötesplatser och lekplatser.

Spårvägar har också positiva ekonomiska konsekvenser. Markvärden höjs, det ger en förutsebarhet för näringsidkare och andra hur trafikflöden kommer se ut. En busslinje kan dras om, men spårväg ligger där den ligger.

I Lund så har byggnaden av en ny spårvagnslinje färdigställts. Planer för detta har också funnits i Malmö och Helsingborg, men har av olika skäl stannat av. Det främsta skälet var att allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna stoppade planerna i Region Skåne. Det finns goda skäl att ta upp den diskussionen på nytt. Detta bör riks­dagen ge regeringen tillkänna som sin mening.

 

 

Rasmus Ling (MP)